preskoči na sadržaj
Vijesti

ONLINE SUSRET U LITVI

Učenici i učitelji Osnovne škole Bisag u online susretu posjetili zadnju partnersku zemlju u mobilnostima u sklopu Erasmus + projekta EcoStep in Europe. U tri dana susreta upoznali su najveću Baltičku zemlju Litvu.

 

 

 


Virtualni susret održao se u tri dana od 9. – 11. 2. 2021., a u njemu su aktivno sudjelovali ravnateljica Draženka Švelec-Juričić, koordinator projekta, pedagog Branimir Vincek, učiteljica Engleskog jezika Martina Gerin, učiteljica Geografije Ana Keleminec, učenici sedmog razreda: Antonio Vučković, Leon Opčević te učenice osmog razreda: Mia Maria Martinjak, Tea Marković.

Pročitajmo prvo njihove dojmove:

Mia Maria Martinjak

Erasmus + je za mene jedno predivno iskustvo. Takav projekt omogućuje učenicima mnogo novih doživljaja i izazova. Ovaj COVID – 19 je nažalost potpuno preokrenuo situaciju s projektom tako da na kraju nismo bili uživo u Litvi, ali bez obzira na to što smo sudjelovali preko videopoziva, dobro smo se zabavili i nešto novo naučili. Litva je prekrasna država. Bogata je čudesnom prirodom i jedinstvenim krajolikom što me najviše zadivilo kod nje. Ljudi se bave zanimljivim sportovima. Imali smo nekoliko kreativnih radionica na kojima su nastali vrlo maštoviti radovi. Ovo je za mene bilo zanimljivo, zabavno i kreativno iskustvo koje ću pamtiti unatoč svim poteškoćama i problemima. Šaljem poruku svim učenicima da budu aktivni i da sudjeluju u sličnim projektima koji će im zauvijek ostati u sjećanju. Hvala svima koji su nam omogućili da sudjelujemo u ovom projektu!

Antonio Vučković

Meni su ova protekla tri dana bila odlična. Svi smo se zabavljali, a usput smo učili i upoznavali se s različitim zemljama. Sadržaji su bili poučni i zanimljivi, ali se meni posebno svidjela radionica u kojoj smo radili u grupama. Naravno, bilo bi bolje i ljepše da smo tamo mogli otputovati, ali i bez putovanja svi smo se zabavili i naučili ponešto o drugim zemljama svijeta.

Tea Marković

Uživala sam u našem virtualnom putovanju. Najviše mi se svidjela radionica, također sam mnogo naučila o očuvanju okoliša. Bilo je lijepo vidjeti naše prijatelje iz drugih zemalja i razgovarati i raditi s njima. Žalosna sam što nismo imali priliku otići tamo i vidjeti ljepotu Litve iz prve ruke.

Leon Opčević

Naše virtualno putovanje započeli smo u utorak, bilo je prekrasno. Puno sam naučio o Litvi. Upoznao sam njihov zavičaj i tradiciju, njihove vrline i mane. Naučio sam zašto je recikliranje važno i zašto trebamo reciklirati te kako reciklirati. Stvorili smo našu poučnu pjesmu o recikliranju. Čuli smo što je Eko turizam te da je puno bolji i prirodniji od običnog turizma. Na samome kraju pozdravljali smo se s novim prijateljima i imali poučne prezentacije. To je bio kraj našeg virtualnog putovanja koje je trajalo tri dana.

 

Učitelji i učenici iz zemlje domaćina pripremili su bogat i zanimljiv program zbog kojega je vrijeme brzo proletjelo u atmosferi suradnje, prijateljstva te zajedničkog učenja o važnoj i aktualnoj temi zaštite okoliša i očuvanja naše jedine planete.

Kroz dokumentarce, video materijal i slike upoznali smo njihov zavičaj i školu, a kao i obično dijelimo poveznicu u nastavku kako bi i vi mogli vidjeti bar dio naših iskustava:

https://www.youtube.com/watch?v=W9osI0CK1wU&list=PLftEWqq8xkYXDY2jwZPgCk8PrnInUWow5&index=7&fbclid=IwAR23K21zc1jZhl_ZdUhOMtkv-Y9chm6Qmrk8cwch6oQwEHkMbOV-ycEq2io

Tema ovog susreta bila je „Mi recikliramo“, a učenici su kroz različite primjere dobre prakse učili koliko je važno recikliranje u smislu zaštite okoliša i stvaranja nove vrijednosti. Kroz predavanja stručnjaka i primjera termoelektrane Fortum Klaipėda koja koristi biomasu i otpad za proizvodnju energije na najsuvremeniji način upoznali smo se s politikom zaštite okoliša koja je Litvu u veoma kratko vrijeme podigla na ljestvicama EU koje mjere doprinos zemalja u zaštiti okoliša. Kao i na prethodnom susretu u Portugalu i ovdje su naši marljivi učenici aktivno sudjelovali u svim aktivnostima te radili u grupama s vršnjacima iz Litve, Portugala, Rumunjske i Slovenije. Zajedničkim snagama raspravljali su o ekologiji, ekoturizmu te izradili zanimljive prezentacije, pjesme i materijale za podizanje ekološke svijesti. Učenici svake zemlje prezentirali su nacionalna stabla te raspravljali o bioraznolikosti, važnosti očuvanja šuma koje su pluća naše planete. Također, u radionici koju je vodila učiteljica iz Litve naučili su i praktično vježbali kako iz različitih materijala koje više ne rabimo napraviti korisne i uporabne predmete.

Na kraju susreta i samom kraju projekta učenici i učitelji evaluirali su ovaj projekt kao uspješan. U više od dvije godine prijateljstva, suradnje, putovanja i susreta s dragim ljudima iz partnerskih zemalja naučili smo dosta jedni od drugih te zaokružili naše stavove o važnosti ekologije.

U nadi da ovaj korak naše škole izvan granica nije i zadnji veselimo se novim projektima, izazovima i prijateljstvima.

 

Thank you / Ačiū / Obrigado / Mulțumesc / Hvala vam svima na nezaboravnom iskustvu.

 

Pedagog

Branimir VincekPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Silvija Kontrec   datum: 22. 2. 2021.

ANKETA
Izvannastavne aktivnosti i sadržaje biram na temelju toga:    


« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


  


              

preskoči na navigaciju